Kolačići: Izbor je vaš

Na našim internetskim stranicama koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Klikom na gumb 'Prihvati' suglasni ste s primanjem kolačića i slažete se s time da ste pročitali i razumijete izjavu o Privatnosti podataka (dostupna na gumbu 'Saznaj više'). Ova stranica koristi kolačiće. Jedan ili više kolačića koje koristimo je bitno kako bi dijelovi ove web stranice djelovali i već su postavljeni. Možete izbrisati i blokirati sve kolačiće s ove web stranice, ali dijelovi web stranice neće raditi. Da biste saznali više o kolačićima koji se koriste na ovoj web stranici i kako izbrisati kolačiće, pogledajte naša Pravila privatnosti klikom na Saznaj više

Košarica
Nemate artikala u vašoj košarici.

Koje su najbolje kosilice za travu i kako odabrati?

- Komentari (0)
Koje su najbolje kosilice za travu i kako odabrati?

Svi želimo imati savršeno pokošeni travnjak, zar ne? Bez obzira na to koliko volimo našu travu u vrtu i oko kuće, nitko ne voli otežanu košnju trave s lošom kosilicom. 

Pronalazak dobre ponude, rasprodaja i akcijske cijene kosilica za travu mogu značiti veliku uštedu. 

Bez obzira na to da li imate mali vrt ili veliko imanje, postoji kosilica koja će savršeno odgovarati vašim potrebama. 

Kada govorimo o odabiru najbolje kosilice za travu, treba uzeti u obzir performanse, pouzdanost i jednostavnost korištenja. U nastavku teksta možete saznati više o tome koje su vrste kosilica za travu dostupne na tržištu i koja je najbolja kosilica za potrebe vašeg travnjaka.

 

Vrste kosilica za travu

Svaka kosilica namijenjena je za specifičnu površinu travnjaka, vrstu terena, nagib i učestalost košnje travnatih površina. Također, postoje kosilice s bočnim izbacivanjem pokošene travnate mase, kosilice koje malčiraju travu i izbacuju travu prema dolje, te kosilice koje prikupljaju ostatke u spremnik.

Malčiranje trave može biti izuzetno korisno, jer pretvarajući travu u sitni “prah” ujedno i gnojimo pokošeni travnjak i hranimo ga nutrijentima.

Ipak, malčiranje se ne preporučuje kod travnjaka koji raste u sjeni i pretežno je vlažan većinu vremena. Isto tako, travnjaci s tvrđim i nabijenim tlom neće dobro primati malč.

Koje su sve vrste kosilica za travu dostupne na tržištu?

 

Akumulatorske kosilice za travu

Aku kosilice za travu se razlikuju prema kapacitetu baterije, vremenu punjenja i snazi. Namijenjene su za manje travnjake (do 900 m2) koji se češće kose. Proizvode puno manje buke u odnosu na druge vrste kosilica. 

Ograničavajući faktor može biti duljina košnje i vrijeme punjenja baterije. Najbolje akumulatorske kosilice mogu raditi i do 60 minuta, što im omogućava košnju travnjaka od oko 1000 m2. 

Osim toga, treba napomenuti kako akumulatorske kosilice nisu namijenjene za visoku i mokru travu. Preporučuje se koristiti ih za uređenje okućnice, manjih travnatih površina u vrtu i za češću košnju jer susjedima neće smetati buka.

U posljednje vrijeme raste popularnost i aku robotskih kosilica za travu. Robotske kosilice su također namijenjene za uredne travnate površine i nisku travu.

 

Motorne kosilice za travu

Motorne kosilice mogu imati različite benzinske motore (dvotaktne i četverotaktne). Dvotaktni su nešto skuplji, mogu raditi na većim kosinama i nagibima te kositi visoku travu. Četverotaktni su više za održavane i uredne travnjake, a mogu kositi do nagiba od 20 %.

Benzinske kosilice dolaze s motorima različite snage, koriste se za manje travnjake, ali i veće travnate površine (oko 2000 m2). Razlikuju se još i po širini košnje što može znatno smanjiti vrijeme potrebno za uređivanje travnjaka. Mogu biti samohodne kosilice i kosilice na guranje. 

Održavanje motornih kosilica zahtjeva nešto više posla u odnosu na druge vrste. Potrebno je redovito provjeravati svjećice, zračni filter, razinu ulja i redovito nadopunjavati gorivo.

 

Električne kosilice za travu

Električne kosilice slično kao i akumulatorske nisu previše bučne. Preporučuje se koristiti ih za travnjake površine do 400 m2. Ograničavajući čimbenik može biti duljina i potreba za kabelom kao izvorom električne energije za rad kosilice.

Lako upravljive i jednostavne za održavanje vrlo su čest odabir u kućanstvima koja nemaju velike travnjake. No prilikom rukovanja električnom kosilicom potrebno je imati na oku strujni produžni kabel, kako ne bi došlo do oštećenja.

Kako odabrati kosilicu za travu i koja je najbolja za vas?

 

Top 5 kosilica za travu

U nastavku teksta pripremili smo naš izbor top 5 kosilica za travu s obzirom na nagib, visinu trave i površinu košnje travnjaka. 

 

Kosilica za strme terene

najbolja-kosilica-za-strme-terene

Kosilica za strme terene treba imati dovoljno snažan motor i biti čvrste konstrukcije kako bi izdržala opterećenja. Popularno se naziva i “brdska kosilica za travu”. Prema našem odabiru, najbolja kosilica za streme terene je Praktik profesionalna samohodna kosilica. Odlikuje ju pokretljivost i lakoća rukovanja.

 • Motor: Briggs & Stratton 21R7 
 • Širina košnje: 81.3 cm
 • Snaga: 344 cm3 / 7,72 kW / 10.50 KS

 

Kosilica za visoku travu

najbolja-kosilica-za-visoku-travu

Strižna kosilica za travu je najbolje rješenje za povremenu i neredovitu košnju visoke i neodržavane trave. Prema našem odabiru, najbolja kosilica za visoku travu je Praktik samohodna strižna kosilica. Odlikuje ju visoka učinkovitost pri košnji visoke trave, korova i laganog grmlja u voćnjacima i livadama.

 • Motor: Loncin 
 • Širina košnje: 87 cm
 • Snaga: 196 cc / 6.5 KS

 

Motorna kosilica za travu

najbolja-motorna-kosilica

Najbolja motorna kosilica za travu prema našem izboru s obzirom na omjer cijene i kvalitete! Kosilica za travu s četverotaktnim Briggs & Stratton motorom, lagana i jednostavna za upravljanje. Za brzinu i učinkovitost zaslužne su karakteristike kao što su 8 mogućih položaja visine te širina košnje od 51 cm.

 • Motor: Briggs & Stratton
 • Širina košnje: 51 cm
 • Snaga: 3.5 KS

 

Samohodna kosilica za travu

najbolja-samohodna-kosilica-za-travu

Najbolja samohodna kosilica za travu koja može obraditi površinu do 2800 m2 unutar 1.5 sata. Sadrži spremnik goriva kapaciteta od 1 litre i mogućnost podešavanja visine košnje od 7 različitih stupnjeva. Snažna i kompaktna, zadovoljit će potrebe travnjaka vaše okućnice ili vrta.

 • Motor: Briggs & Stratton
 • Snaga: 6 KS
 • Širina košnje: 52 cm

 

Traktor kosilica

traktor-kosilica

Traktor kosilica koju karakterizira mogućnost košnje većih travnatih površina do 4800 m2. Visinu košnje moguće je podesiti na 7 različitih pozicija, a dva noža imaju mogućnost malčiranja trave.

 • Motor: STIGA
 • Snaga: 6.5 kW
 • Širina košnje: 98 cm

 

Ako ste pronašli model kosilice koji bi najviše odgovarao zahtjevima vaših travnjaka potrebno je i da ju koristite pravilno i prema uputama proizvođača. Osim pravilne upotrebe, važno je i redovito održavanje kosilice. Posebno u slučajevima ako se neće koristiti neko vrijeme (tijekom zime), tada kosilicu treba pravilno skladištiti.

Komentari (0)
*
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare.
Zatvori