Air Fryer ili kako mi u Hrvatskoj zovemo ovaj kuhinjski uređaj - friteza na vrući zrak. Svestran, inovativan i praktičan uređaj za kuhanje, pripremu i obradu hrane na razne načine. Ipak, najvažnije je da ovakav način pripreme hrane znači zdrav i uravnotežen obrok.
Jedan od glavnih razloga zašto bi mnogi mogli izabrati fritezu na vrući zrak je smanjenje unosa masnoće i kalorija. Hrana pripremljena u fritezi na vrući zrak može sadržavati čak 90 % manje masnoće u usporedbi s hranom prženom u klasičnoj fritezi na ulje.
Ljubiteljima klasičnih prženih jela poput pomfrita, kroketa i piletine će okus istih pripremljenih u Air Fryer-u biti novost.
Za kućanstva s manje ukućana ili za kućanstva koja često pripremaju manje obroke za djecu, friteza na vrući zrak može biti praktično rješenje!
Rezultati u smislu kvalitete pripremljene s pomoću Air Fryer-a se mogu razlikovati od proizvoda do proizvoda.
Odmrzavanje hrane
Preporučuje se sporo odmrzavanje hrane u hladnjaku, dakle najbolje je izvaditi zaleđene namirnice kao što su meso ili povrće te ih ostaviti u hladnjaku. Tako će se npr. preko noći namirnice sporo odlediti i biti spremne za pripremu zdravog obroka.
Air Fryer - princip rada
Kako radi friteza na vrući zrak? Friteza na vrući zrak radi na principu kruženja vrućeg zraka. Air Fryer kako mu ime nalaže, zapravo nije Fryer - uređaj koji peče ili prži, već konvekcijski aparat koji obrađuje hranu strujanjem toplog zraka.
Konvekcija znači prijenos topline strujanjem zraka koje nastaje zbog promjene gustoće zagrijavanjem.
U ovom slučaju se proizvodi kemijska reakcija s pomoću vrućeg zraka umjesto s pomoću ulja. Zrak koji kruži omogućava ravnomjerno zagrijavanje hrane sa svih strana.
Opcionalno se hrana može poprskati s uljem tek toliko kako bi dobila blagi zapečeni sloj. Rezultat neće biti isti kao kada se peče s pomoću friteze na ulje (u dubokom ulju) u smislu boje i okusa.
Za jednostavna jela poput chicken nuggets-a, zapečenog povrća, pita pa čak i pizze, friteza na vrući zrak može biti puno lakši pristup u usporedbi s pećnicom ili tavom.
Primjerice, namirnice koje trebaju puno vode za pripremu poput riže te namirnice koje zahtijevaju nekoliko sati za pripremu.
Osim što je pogodna za vegane i vegetarijance, može se koristiti i za pripremu "nezdravih obroka" cheat day-a fitness ekipe!
Čišćenje
Kako se čisti friteza na vrući zrak?
1. Preporuka je Iskopčati fritezu na vrući zrak i pričekati da se ohladi.
2. Izvadite košaru.
3. Ako je potrebno, okrenite fritezu naopako ako trebate dosegnuti grijaći element.
4. Ako je potrebno očistiti unutrašnjost aparata, očistite s mekom spužvom i vrućom vodom.
5. Prema potrebi, ostatke hrane koji su se zalijepili za grijaći element možete ukloniti četkom s mekim ili srednje tvrdim vlaknima.
Nemojte koristiti četku sa žičanim ili tvrdim vlaknima jer biste mogli oštetiti premaz grijaćeg elementa.
Nakon čišćenja, vratite uređaj u uspravan položaj te ga uključite i ostavite da radi još nekoliko minuta bez hrane.
Posuda i košara za pečenje mogu se prati u perilici posuđa.
Friteza na vrući zrak - prednosti
Ulje ima 900 kalorija (kcal) na 100 ml, što znači da ako pržite krumpiriće (pommes frites) to je još 312 kalorija (kcal) na 100 grama. Znamo da je u prosjeku ženama potrebno oko 1900 kalorija, a muškarcima oko 2500 kalorija ako su umjereno aktivni tijekom dana.
U ovom slučaju tek putem prženih krumpirića možete unijeti oko 1300 i više kalorija, ako pričamo o prženju pommesa u ulju.
Poznato je i da većina namirnica sadrži prirodne masti u svom nutritivnom sastavu. Tako da ako jedete još nešto uz to, broj kalorija se penje i više. Pogotovo ako ste stavili više od 100 ml ulja na tavu.
Osim toga, treba naglasiti kako više od polovice dana članovi kućanstva provedu u svom domu, odnosno u zatvorenom prostoru. A upravo je kuhanje i priprema obroka jedan od najvećih "zagađivača zraka" u zatvorenom prostoru. Prema istraživanjima, onečišćenje zraka u zatvorenom prostoru je najmanje kada se hrana kuha u Air Fryer-u.
Korisnici friteza na vrući zrak podijelili su svoja iskustva i prednosti:
- Hrana je hrskava i ukusna
- Manje nereda i manje čišćenja
- Manje kalorija
- Nema potrebe za čekanjem da se zagrije
- Lako se čisti
Može li se koristiti folija za pečenje i aluminijska folija u fritezi na vrući zrak? Naravno, ali treba obratiti pozornost da se folija nalazi u košari i da ne dolazi u dodir s elementom za grijanje.
PHILIPS Airfryer - friteza na vrući zrak
PHILIPS Airfryer koristi tehnologiju - Rapid Air pri čemu s jedinstvenim zvjezdastim dizajnom vrtloži vrući zrak za pripremanje ukusne hrane, bez ili s vrlo malo ulja.
Putem HomeID aplikacije možete i odabrati recept koji želite i poslati ga u Air Fryer.
- Unutarnji premaz koji ne sadrži BPA
- Snaga: 1400 W
- Povezivo: Wi-Fi
- Aplikacija: HomeID
- Tehnologija: Rapid Air
- Dimenzije: 36 x 26.4 x 29.5 cm
Recepti
Recepti za Air Fryer (friteza na vrući zrak) mogu varirati od onih složenijih s više sastojaka i namirnica do onih super jednostavnih koji su gotovi unutar 30 minuta.
Deserte također možete pripremati prema vlastitim željama i planu prehrane. U nastavku vam donosim 2 jednostavna recepta, jedan za glavno jelo i jedan za desert.
Air Fry piletina s krumpirićima
Sastojci:
- 250 g pilećih prsa
- 250 g krumpira
- Sol
- Papar
- Chili
- Limun
- Mrkva, paprika, zelena salata
Postupak:
- Narežite krumpir na trakice i začinite ga
- Poprskajte krumpir maslinovim uljem (prema želji)
- Stavite ga na 200 C u fritezu na 10 minuta.
- Narežite pileća prsa na šnicle i začinite ih
- Izvadite krumpir i stavite preko njega pileća prsa, mrkvu i papriku te poprskajte s limunom i uljem prema želji
- Vratite sve u fritezu na 200 C i 20 minuta.
Air Fryer keks od zobenih pahuljica
Sastojci:
- 50 g zobenih pahuljica
- 1 žličica kokosova ulja
- 1 žličica mlijeka
- 1 žličica čokoladnih kapi
- pola banane
- 1 žličica praška za pecivo
- malo cimeta u prahu
Postupak:
- Ogulite zrelu bananu i vilicom je zdrobite u kašu. Dodajte kokosovo ulje i mlijeko.
- Dodajte prašak za pecivo, cimet i zobene pahuljice. Dobro promiješajte. Dodajte čokoladne kapljice.
- Smjesu oblikujte po želji i stavite na papir za pečenje. Keks bi trebao biti debljine oko 1 cm i promjera oko 9 cm.
- Pecite ih u fritezi na vrući zrak na 190 C do 10 minuta.