Kolačići: Izbor je vaš

Na našim internetskim stranicama koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Klikom na gumb 'Prihvati' suglasni ste s primanjem kolačića i slažete se s time da ste pročitali i razumijete izjavu o Privatnosti podataka (dostupna na gumbu 'Saznaj više'). Ova stranica koristi kolačiće. Jedan ili više kolačića koje koristimo je bitno kako bi dijelovi ove web stranice djelovali i već su postavljeni. Možete izbrisati i blokirati sve kolačiće s ove web stranice, ali dijelovi web stranice neće raditi. Da biste saznali više o kolačićima koji se koriste na ovoj web stranici i kako izbrisati kolačiće, pogledajte naša Pravila privatnosti klikom na Saznaj više

Košarica
Nemate artikala u vašoj košarici.

Koliko je indukcijska ploča isplativa investicija?

- Komentari (0)
Koliko je indukcijska ploča isplativa investicija?

Često se mnogi žale da jednostavno nemaju vremena za kuhanje. No činjenica je da zapravo većina ljudi radi više stvari istovremeno, ne voli previše paziti da hrana ne izgori kao što ne vole prati posuđe i ploče za kuhanje nakon pripreme jela.

Indukcijske ploče sve su češća tema rasprava o tome koliko su isplative, učinkovite i jednostavne za održavanje. Prema istraživanjima, indukcija smanjuje potrošnju energije do 70 %.

Ploče za kuhanje prema izvoru energije možemo podijeliti na plinske i električne. Električne ploče za kuhanje se s obzirom na materijal ploče dalje dijele na staklokeramičke, staklene i keramičke. 

Indukcijske ploče pokreće električna energija, ali grijači elementi su ipak sofisticiraniji u usporedbi s električnom pločom koja ima staklokeramičku površinu. Kombinacija elektriciteta i magnetizma zagrijava tek površinu na kojoj se nalazi posuđe.

Indukcijska ploča donosi brojne prednosti, pogotovo za mame s malom djecom koje moraju obavljati nekoliko stvari istovremeno. 

U nastavku teksta pronaći ćete koje su prednosti i nedostaci korištenja indukcijske ploče za kuhanje te koliko je zahtjevna za održavanje.

 

Vrste indukcijskih ploča

Gornja površina obično je šira od donje površine koja se ugrađuje u kuhinjski element. Ugradbena indukcijska ploča može biti s ugrađenom napom i kombinirana s plinskim plamenicima. 

Osim ugradbene indukcijske ploče postoji i prijenosna indukcijska ploča. Prijenosne ploče za kuhanje su praktično rješenje u situacijama kad vam treba izvor topline za kuhanje na mjestima gdje ne boravite često. Odnosno na mjestima gdje nema ugradbenih ploča za kuhanje, a želite pripremiti obrok ili skuhati kavu.

Indukcijska ploča sastavljena je od električnih komponenti kao što je napajanje,  procesor, hladnjak, tranzistor, grijaća zavojnica (bakrena žica), ploča i ekran na dodir.

Problemi i greške (greška SE, 5E, E3, E8 i sl.) prilikom prvog uključenja nakon postavljanja i ugradnje mogu se javiti. Najčešći uzrok je neispravno napajanje iz utičnice i uzemljenje. Ako osigurač iskače zatražite pomoć električara, a ako se problem nije riješio pozovite ovlaštenog servisera.

Prije upotrebe svakako se preporučuje pročitati upute za korištenje od strane proizvođača.

Koja je najbolja indukcijska ploča? Najbolja indukcijska ploča je ona koja se uklapa u vaš kućni budžet i savršeno odgovara vašim potrebama kuhanja. Osim različitih funkcija u obzir treba uzeti i dimenzije ploče koju želite u svojoj kuhinji.

najbolja-indukcijska-ploca-gorenje

Gorenje ugradbena indukcijska ploča za kuhanje

 • Odbrojavanje vremena do kraja kuhanja
 • IQ programi
 • SoftMelt
 • ChildLock Pro
 • Upravljanje dodirom
 • 5 godina garancije

 

Kako rade indukcijske ploče?

koristenje-ugradnja-indukcijske-ploce

Princip rada indukcijskih ploča temelji se na magnetnom polju visoke frekvencije koje se pokreće nakon paljenja. Aktivira ih posuđe izrađeno od materijala koji privlači magnet. 

Ispod indukcijske ploče za kuhanje nalazi se namotaj bakrene žice koji se naziva zavojnica. Bakrena zavojnica nije izvor toplinske energije sama po sebi. Već se ona zagrijava nakon kontakta sa specijalnim posuđem za indukciju.

Tako se puno učinkovitije prenosi toplinska energija na dno lonca i tave. Što nije recimo slučaj kod plinske ploče za kuhanje koja raspršuje toplinsku energiju u okolinu.

Indukcijska ploča se velikom brzinom se zagrije, ali se velikom brzinom i ohladi. Zagrijava se samo površina na kojoj se nalazi posuda, što znači da sve što se prolije sa strane neće izgorjeti. 

Samim time će biti lakše i očistiti sav nered koji nastane. Skraćivanje vremena kuhanja i čišćenja san je svake osobe koja priprema jela svakodnevno.

Pojedini modeli indukcijskih ploča pohranjuju posljednje odabrane i zadane postavke. Tako da nakon isključivanja i ponovnog paljenja postavke mogu biti na raspolaganju. 

 

Čišćenje i održavanje

ciscenje-indukcije

Za održavanje i čišćenje indukcijske ploče može se koristiti obična krpa ili spužvica i mlaka voda, malo limuna i sode bikarbone. Nježnim pokretima prebrišite površinu ploče za kuhanje.

Postoje i specijalni strugači ili strugalice za staklokeramičke ploče za kuhanje koji neće oštetiti površinu.

Nisu sve nečistoće jednako tvrdokorne stoga treba odabrati odgovarajuću tehniku i sredstvo za čišćenje. Preporučuje se korištenje specijalno formuliranog sredstva za čišćenje staklokeramike koji će ubrzati proces uklanjanja masnoća i zaprljanja.

 

Prednosti

Osim što je mogućnost od opeklina smanjena na minimum, tu su i brojne druge prednosti upotrebe indukcijske ploče:

 • Intuitivna upravljačka ploča sa zaslonom na dodir
 • Ugrađen senzor topline prepoznaje opasnost od pregrijavanja
 • Brzina zagrijavanja
 • Manja potrošnja energije
 • Zagrijavanje prestaje čim se posuđe skine s ploče
 • Lakoća čišćenja
 • Zaključavanje ploče zbog djece
 • Mjerač vremena kuhanja
 • Skraćeno vrijeme kuhanja

 

Nedostaci

Osim što treba paziti da ne prekuhate hranu jer se indukcija puno brže zagrijava, tu su i drugi nedostaci indukcijske ploče:

 • Potrebno je posebno posuđe
 • Viša cijena u usporedbi s ostalim pločama za kuhanje
 • Mogućnost oštećenja ploče i grebanja

Kako provjeriti je li posuđe kompatibilno s indukcijskom pločom? Ako ste u mogućnosti, postavite magnet na podnožje posuđa. Ako se magnet “uhvatio”, posuđe bi trebalo biti uredu. 

Posuđe od lijevanog željeza s ravnim dnom je preporučljivo. Dobro provodi i zadržava toplinu te podnosi visoke temperature.

 

Savjeti za kraj...

Odaberite za svoju kuhinju najbolju ploču za kuhanje prema količini raspoloživog prostora. Nema svrhe raspravljati o tome koliko zona za kuhanje trebate ako imate prostora samo za dvije ili četiri.

Također, prilikom odabira indukcijske ploče vodite računa o osobnim navikama, učestalosti kuhanja i vrsti hrane koju najčešće pripremate.

Ipak presudni faktor može biti cijena, koja se u početku čini visokom ali se tijekom vremena svakako isplati uložiti u kvalitetnu indukcijsku ploču.

Komentari (0)
*
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare.
Zatvori