Izraz »Sous Vide« znači pod vakuumom odnosno u vakuumu. Riječ je o tehnici kuhanja kod koje vakuumski zapakiranu namirnicu kuhamo na precizno odabranoj temperaturi i vremenu. Temperatura je prilično niža od vrelišta, zato kuhanje traje više sati. Sa sporim kuhanjem postići ćete mekoću i razviti nivo okusa, kojeg s tradicionalnim pečenjem ne možete stvoriti.
Sous Vide kuhalo funkcionira kao cirkulator topline odnosno vruće vode u loncu. Temperaturu vode održava na precizno odabranom stupnju više sati, zato je hrana kuhana ravnomjerno na rubovima i u sredini. Ne trebate više brinuti da bi se namirnice skuhale previše ili neravnomjerno. U pećnici ili na štednjaku dolazi do većih fluktuacija temperature (čak i do 20°C).
Sous Vide kuhanje je puno opuštenije. Unaprijed postavite temperaturu i vrijeme kuhanja ovisno o namirnici te ostavite preciznom kuhalu da obavi svoj posao.
Namirnice se kuhaju u vlastitom soku, zato su i bez dodavanja pretjeranih začina odličnog okusa i iznenađujuće mekana. Svi vitamini i minerali ostanu u hrani te se ne izgube u vodi ili ulju kao kod klasične pripreme – flavonoidi i karotenoidi ostanu u povrću, a osjetljive masnoće u mesu i ribama ne oksidiraju.
Potopni cirkulatori su mali i jednostavni za upotrebu. Za razliku od sporih kuhala s posudom za vodu ne zauzmu puno prostora te ih možete jednostavno pospremiti u ladicu.
Statusovo Sous Vide kuhalo:
je jednostavno za čišćenje,
ima sigurnosnu zaštitu, koja kuhalo ugasi u slučaju da ispari sva voda,
moguće je namjestiti do 99 sati i 59 minuta djelovanja,
mjeri temperaturu do 0,1 °C precizno,
ima ručku s kojom ga prikvačite na rub lonca,
nije veliko i teži samo 1,18 kg.
Za sporo kuhanje u vakuumu trebate samo običan, malo viši lonac i Sous Vide kuhalo. Sporo kuhalo namjestite na željenu temperaturu i vrijeme kuhanja. Kad se voda zagrije, kuhalo vas upozori pištanjem. Vrijeme je da hranu, zavakuumiranu u kvalitetnu vakuumsku vrećicu, položite u lonac. Izaberite vrijeme i temperaturu kuhanja ovisno o namirnici koju pripremate. Vrijeme kuhanja možete namjestiti na više dana – do 100 sati, a temperaturu kuhanja aparat mjeri na 0,1 °C precizno, zato će biti i vaša hrana precizno skuhana.
Najvažnija razlika između tradicionalnog i Sous Vide kuhanja je u tome da hrana tijekom kuhanja ili pečenja nije u kontaktu s vodom, uljem i zrakom. Kao što i samo ime tehnike kuhanja znači, glavna prednost je to da se hrana kuha u vakuumu. Statusove vrećice za vakuumiranje su primjerene za kuhanje jer su nepropusne, neutralne na miris i okus te ne sadrže štetnih tvari kao BPA.
Upotreba:
Upotrijebite 6 do 15-litarski lonac i na njega pričvrstite Sous Vide kuhalo kopčom.
Uključite ga u struju da se upali lampica Power. Kuhalo je u stanju pripravnosti. Pritisnite gumb Power da namjestite temperaturu i vrijeme.
Pritiskom na Power potvrdite izabrane postavke i kuhalo će zagrijati vodu. Ako želite promijeniti postavke pritisnite i tri sekunde držite gumb Settings i onda ponovite gornje upute.
Kad je voda zagrijana na nastavljenu temperaturu čuti će se pisak. Umetnite vrećice s hranom u vodu. Pisak će vas upozoriti kad je kuhanje završeno.
Po pištanju odstranite vrećicu s hranom. Namirnice uzmite iz vrećice. Prije serviranja ih možete još opeći na vrućoj tavi.
Sadržaj kompleta:
1 STATUS Sous Vide za sporo kuhanje u vakuumu SVC100
1 uputstvo za upotrebu
Tehničke karakteristike:
Dužina: 106 mm
Širina: 69 mm
Visina: 389 mm
Težina približno: 1,18 kg
Temperatura max.: 90 °C
Regulacija temperature: ± 0.1 °C
Volumen cirkulacije vode: max 8 litara na minutu
Nominalna snaga aparata: 800 W, 220 - 240V ~, 50/60 Hz
Vrijeme djelovanja: max 99 sati i 59 min.